10.12.12

Over Belgische Langlaufpistes en Korhaantjes

Langlaufers Lager Landen verenigt u! L'union fait la force!
Wat velen afdeden als een nobele, maar hopeloze poging, is geschied: België heeft op de Hoge Venen nu officieel een skating langlaufpiste van zo'n 4 km, die niet moet onderdoen voor de pistes in Duitsland (kaliber  Girkhausen).
Vrijwilligers van de vereniging "Skieurs Réunis des Hautes Fagnes" hebben de handen in elkaar geslagen en op het parcours aan Mont Rigi putten gedicht, stenen verwijderd en het traject skiklaar gemaakt voor de winter.
Die winter heeft vroeger dan verwacht zijn intrede gedaan en de SRHF beloofd met een dik pak sneeuw waardoor de langlaufers onmiddellijk de vruchten konden plukken van hun noeste arbeid.
De heldere hemel en de aangename winterzon verraste éénieder met de verlokkelijke natuurlijke trots van België: de Hoge Venen!

Wat zijn die Hoge Venen eigenlijk?
Het is in de eerste plaats een uitgestrekt natuurgebied: een adembenemend en kwetsbaar stukje natuur dat gekoesterd moet worden. Uiteraard is deze parel een toeristische trekpleister.
Niet iedereen heeft hier echter baat bij. De korhaantjes (coq de bruyère) bijvoorbeeld: hét paradepaardje en symbool van de Hoge Venen. Het zijn sierlijke en schuwe diertjes die geen indringers in hun territorium dulden.Mensen die de gesloten delen van het Ven indringen om een glimp van de diertjes op te vangen, schrijven hen ten dode op. Velen hebben dit gedaan waardoor er vandaag nog slechts 13 koppels zijn.

Wandelaar noch langlaufer moet ooit vergeten dat de Hoge Venen een natuurlijk unicum is.
Afval, lawaai, inbreuk op de regels devalueren dit natuurgebied onherroepelijk.
De schoonheid verdwijnt sneller dan men zich zou kunnen inbeelden. 20 jaar geleden waren er nog 200 koppels korhaantjes...

Geniet van de Hoge Venen, laat je doordringen door de rust, overweldigen door de schoonheid, meeslepen door het mysterie, versluierd in de nevels, zonder evenwel het respect te vergeten dat éénieder de Hoge Venen verschuldigd is!

Geen opmerkingen: