21.6.13

De Ronde van Reinhardstein: 25 km



De te volgen pijlen...
De gemeente Waimes ontbolstert zich als fietsbestemming bij uitstek. U kan daar nu thuis mee van genieten!
We volgen de knooppunten van "Velotours" en maken een toertje van slechts 25km, doch onderschat de conditionele moeilijkheidsgraad niet:  we overbruggen maar liefst 589 hoogtemeters... Startplaats is het nagelnieuwe toeristisch bureau van Waimes, gelegen aan de RAVeL. Er is parkeerplaats op het gemeenteplein en op de parking van de sporthal.
We vliegen er meteen in en klimmen naar Libomont richting knooppunt 124. Via Bruyères en Walk  doorkruisen we een hagen-en weidelandschap dat typisch is voor de regio. Op onverwachte momenten ontsluiten de hagen zich en worden we verrast door overweldigende vergezichten.
We dalen af naar het stuwmeer van Robertville en vangen links
Voie Adam: het enige vlakke stuk
beneden in het Warchedal een glimp op van het intrigerende kasteel van Reinhardstein. We steken de dam over en dan begint de eerste echte klim (7%) van 1.5 km richting Ovifat. Halverwege links passeren we de toegangsweg tot het kasteel van Reinhardstein. Dit kasteel loont zeker een tussenstop! We laten Ovifat achter ons en beginnen aan een echte rollercoaster: afdalen langs 3 (haarspeld)bochten en dan weer klimmen naar Longfaye. Deze lange klim van ongeveer 4 km (stukken van 9%) voert ons langs de waterval van Bayehon en eindigt op de Voie Adam aan het Natuurcenrum Botrange.

Na de oversteek van een drukke weg, volgt een lange afdaling:  in het begin is het opletten geblazen voor de fietsen en aanhangwagens zonder vering.
De soms meters hoge beukenhagen in Sourbrodt en Outrewarche zijn geklasseerd en markeren de regio sterk.
Opnieuw steken we het romantische meer van Robertville over via een brugje. We klimmen op naar Champagne en Gueuzaine. De 5 windmolens van Waimes kondigen het einde van de tocht aan. Nu is het enkel nog dalen tot de RAVeL in Waimes en een laatste maal genieten van het prachtige landschap! 
Technische gegevens:
Vertrek en aankomst: Rue de Centre 21A, 4950 Waimes
Afstand: 25km
Hoogtemeters: 589m
Volg de “Vélotour” knooppunten: 124-121-89-78-77-76-80-79-92-91-81-124
Bezienswaardigheden: Kasteel van Reinhardstein, Meer van Robertville, Waterval van Bayehon, Natuurcentrum van Botrange
Geschikt voor: e-bike, city-bike, MTB.
Niet geschikt voor: koersfiets
Info: Info Tourist Waimes, Rue du Centre 21A, 4950 Waimes, tel: 080/329867, openingsuren: woensdag: 13-17, donderdag: 10-18, vrijdag: 14-18, zaterdag: 10-16, zondag:9-13.
 

Geen opmerkingen: